Salı, Ağustos 24, 2004

kıyamete çeyrek kala

falınızda rönesans var
Kıyamet günü belirlendi. 2028 yılının 26 Ekim Perşembe günü akşam üstü saat 18.30'da bir göktaşı haşırt diye dünyamıza çarpacak ve konu kapanacak. Dünya gezegensel yaşamını yaralı olarak bir başka biçimde sürdürecek belki ve fakat biz insanoğlunun nesli tükenecek, bin yıllar sonra belki dünyada yeni bir yaratık biçimi görülecek, belki da görülmeyecek, biz zaten onu hiç bilmeyeceğiz. Bizim bildiğimiz 2028, the end! Bunun hurafeler yerine bilimsel bir biçimde belirlenmiş ve bize delikanlıca bildirilmiş olması güzel bir şey, herkes işini gücünü ona göre ayarlar. Yatırımını ona göre yapar. Daha doğrusu yatırım yapmasının salaklığına erer. 2029'da dolar kaç türk lirası olur gibi bir endişeye gerek kalmaz.

2028 yılında 29 Ekim kutlamaları için hazırlığa da gerek yok çünkü kutlanmayacak. 2028 yılında kazançlarınızdan kimse vergi almayacak ve fakat para 2029'a aktarılmayacağı için tamamını 2028'in ilk aylarında yenilmesi gerekecek. Hukuk sistemleri de allak bullak olacak, 2027'de işlenen bir cinayete kaç yıl ceza verilirse ne yazar? Ceza kesinlik kazanana dek kıyamet kopacak.

2010'lardan sonra gayrımenkul satmak da çok zorlaşacak. Kim niye alsın o gayrımekulu? Alıp da kime satacak? Kıyamete çeyrek kala kim gayrımenkul alır?

Ben o sıralar 77 yaşında "görülmüş, geçirilmiş" bir tip olacağım. Olacaksam yani. Olduğumu varsaymak hoşuma gidiyor. Olmak isterim, bu kazan dipli dünyanın karpuz gibi yarılıp bitişini ben de görmeyi arzu ederim, buna çaba sarf edeceğim, ama başarılı olamayabilirim. Aranızda olmazsam kıyamet günü, benim de kulağımı çınlatın. Hayatta olursam, 2025 yılından itibaren başlarım ben kıyamet kutlamalarına, boru değil, son üç yılımız. Ne yaşasak kar. Örneğin zula paramı repo yapmak gibi bir salaklıkla ilgilenmem, kıyamet günü bana para ne lazım?

Olay 2000 yılında doğanlar için sinir bozucu, toplam yaşantıları 28 yıl. Nerden baksak çok kısa. Evlensinler mi? Evlenmesinler mi? Çoluk çocuk, istikbal, aile gibi kavramlar gereksiz. Kıyamete çeyrek var. Tam askerlikten yeni gelmişsin, bir baltaya sap olayım derken kıyamet kopacak, o zaman ne askıntı olacaksın sen o baltaya, onun da kıyamet günü sapa gereksinimi olmayak ki! Kıyamet günü kim odun keser?

Ferhan Şensoy
Falınızda Rönesans Var

Çarşamba, Ağustos 11, 2004

mektup yazmak

karanlıkta 33 yazar I
Sadece sohbet türünde bir mektup yazmaya isteksizliğin sizinle yazdığınız kişi arasındaki uzaklığın karesiyle orantılı olduğunu gözlemlemiş olabilirsiniz. Bu bir yasadır.

Ambrose Bierce
Karanlıkta 33 Yazar I